Ured za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini putem muftijstava i medžlisa IZ obavještava zainteresirane vjernike o organizaciji umre u januaru 2022./ 1443.h.g. Broj planiranih mjesta je ograničen. Ured će prijave primati do 19. januara (srijeda) 2022.g.

Uz obavijest iz Ureda su objavili program putovanja i dodatna pojašnjenja:

UMRA – JANUAR 2022. (24.01.2022. – 04.02.2022.)
Umra je hodočašće u Meku koje obavljaju muslimani, a može biti u bilo koje doba godine. Umra ima za cilj posjetu Kabi i obavljanje određenih radnji, od kojih su: Zaogrtanje Ihrama, nijet, Tavaf oko Kabe, Sa’j između Safe i Merve, te brijanje glave ili skraćivanje kose. Allahov Poslanik, alejhis-selam., kaže: “Od umre do umre Allah, dželle še’nuhu, briše sve eventualne grijehe, a za kod Allaha primljen hadž, nema druge nagrade osim Dženneta.” U Haremima u Medini i Meki potrebno je što više vremena provoditi u obavljanju namaza, učenja Kur’ana, upućivanja dova Stvoritelju i razmišljanju o životu na ovome svijetu i našoj ulozi na njemu i pripremi za Ahiret.

PROGRAM PUTOVANJA
1. DAN, 24.01.2022. (PONEDJELJAK), SARAJEVO – DŽIDDA – MEDINA
Okupljanje mu’temira na Sarajevskom aerodromu 3 sahata prije leta. Obavljanje podne i ikindije namaza u zgradi Aerodroma. Direktan let za Džiddu, broj XY620 je u 14:00 h. Očekivano vrijeme dolaska u Džiddu je u 20:30 h po lokalnom vremenu. Nakon pasoške i carinske kontrole slijedi putovanje prema Medini, koje traje oko šest sati. Obavljanje akšama i jacije namaza u nekoj od džamija tokom putovanja.
2. DAN, 25.01.2022. (UTORAK), MEDINA
Dolazak u Medinu u ranim jutarnjim satima. Smještaj u hotel, sabah namaz u Džamiji Allahovog Poslanika, a.s., doručak, slobodno vrijeme za individualne ibadete. Poslije jacije namaza okupljanje ispred Harema radi upoznavanja sa Džamijom i okolinom.
3. DAN, 26.01.2022. (SRIJEDA), MEDINA
Sabah namaz i doručak. Zijaret – posjeta mezaru i selam Muhammedu, a.s. Posjeta Revdi, za koju Muhammed, a.s., kaže: „Ono što je između moga minbera i ove moje kuće je bašča od džennetskih bašči.“ Posjeta Džennetu-l-Bekiji, mezarju u neposrednoj blizini Poslanikove, a.a., džamije, gdje su ukopani mnogi od Poslanikovih, a.s., ashaba i mjesto gdje se i danas muslimani ukopavaju. Slobodno vrijeme za individualne ibadete.
4. DAN, 27.01.2022. (ČETVRTAK), MEDINA
Sabah namaz u džamiji Muhameda, a.s., doručak, individualni ibadeti i noćenje.
5. DAN, 28.01.2022. (PETAK), MEDINA
Sabah namaz u džamiji Muhameda, a.s., i doručak. Slobodno vrijeme do džume. Džuma namaz u Haremu. Nakon džume slobodan ostatak dana i vrijeme za individualne ibadete.
6. DAN, 29.01.2022. (SUBOTA), MEDINA – MEKKA
Sabah namaz, doručak i individualni ibadeti. Nakon doručka slobodno vrijeme do podne namaza. Napuštanje soba i polazak prema Mekki oko 14:00 h. Nakon tridesetak minuta vožnje zaustavljanje na mikatu Zu-l-Hulejfa, gdje se klanjaju dva rekata ihramskog namaza, i nijeti umra. Nastavak putovanja prema Mekki. Dolazak u Meku u večernjim satima, smještaj u hotel. Zajedničko obavljanje Umre.
7. DAN, 30.01.2022. (NEDJELJA), MEKKA
Sabah namaz, doručak i individualni ibadeti.
8. DAN, 31.01.2022. (PONEDJELJAK), MEKKA Sabah namaz, doručak i individualni ibadeti.
9. DAN, 01.02.2022. (UTORAK), MEKA Sabah namaz, doručak i individualni ibadeti.
10. DAN, 02.02.2022. (SRIJEDA), MEKKA Sabah namaz, doručak i individualni ibadeti.
11. DAN, 03.02.2022. (ČETVRTAK), MEKA
Sabah namaz, doručak, individualni ibadeti. Pripreme i odmor prije putovanja.
12. DAN, 04.02.2022. (PETAK), MEKKA – DŽIDDA – SARAJEVO
Napuštanje soba, ukrcavanje u autobuse u 04:30 h i putovanje prema aerodromu u Džiddi (traje oko 2 sata). Obavljanje sabah namaza u putu. Dolazak na aerodrom oko 07:00, pasoška i carinska kontrola i ukrcavanje na let XY619 u 09:50 h za Sarajevo. Očekivano vrijeme dolaska u Sarajevo je u 15.00 h po lokalnom vremenu.

CJENOVNIK
MEDINA ( Hotel Crown Plaza 5*- noćenje sa doručkom) MEKKA (Hotel Marriott 5* -noćenje sa doručkom)CIJENA PO OSOBI uključujući sve troškove 2.800,00 KM)
Program putovanja uključuje:
* direktni avionski prijevoz na relaciji Sarajevo – Džidda – Sarajevo
* umransku vizu i aerodromske takse
* transfer autobusima visoke kategorije na relaciji Džidda – Medina – Mekka – Džidda
* smještaj u hotelu po izboru u 1/2 i 1/3 sobama
* organizacija putovanja sa stručnim vodičem
* zajedničko obavljanje umre

VAŽNO: Za dobijanje vize za ulazak u Saudijsku Arabiju obavezna je vakcinacija s najmanje dvije doze vakcina protiv Covid 19, koje su odobrile vlasti Saudijske Arabije, i to: Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Johnson & Johnson, odnosno dvije doze Sinofarm ili Sinovac uz treću dozu neke od prije navedenih. Također, obavezan je (na teret mu’atemira) PCR test ne stariji od 72 sata prije ulaska u Saudijsku Arabiju.
Potrebna dokumentacija:
1. pasoš, čija je važnost najmanje 6 mjeseci od dana polaska
2. 2 fotografije u boji, sa bijelom pozadinom (kao za pasoš)
3. 2 kopije pasoša u boji (stranice na kojoj se nalazi slika)
4. za žene mlađe od 45 god. potreban mahrem (pratilac), uz dokumentaciju koja to potvrđuje, na bosanskom i arapskom jeziku
5. Potvrda o vakcinacij i protiv COVID-19

NAPOMENA:
– Ovo je tehnički obrađen program i prijedlog Ureda za hadž i umru, a moguća su odstupanja uzrokovana propisima vlasti KSA, te prema potrebi i u dogovoru sa grupom, a radi što ugodnijeg boravka na ovim mubarek mjestima.
– Kategorizacija hotela u Kraljevini Saudijskoj Arabiji ne mora odgovarati ili ne odgovara nužno kategorizaciji hotela u Bosni i Hercegovini.
Molimo Milostivog da od nas primi umru!

Aviokompanija zadržava pravo promjene satnice letova, u skladu sa propisima koji postoje u međunarodnom zračnom prometu. Ured za hadž i umru ne odgovora za otkazivanje, odgađanje, kašnjenje letova ili izgubljenu prtljagu. Avioprevoznik je FlyNas.