Tradicija darivanja povodom Nove hidžretske godine u Medžlisu IZ-e Mostar traje već godinama, a svaki put primi neku novu dimenziju, koja i darivanim, ali i onima koji daruju budi osjećaj sreće i ponosa zbog pripadnosti zajednici koja vodi brigu o svojim članovima u svim životnim okolnostima. Ovoga puta u pitanju su bila dva posebna, može se reći i najsretnija trenutka u životu čovjeka, a to je sklapanje braka i rođenje djeteta.

Svjesni Allahovih , dž.š., darova i blagodati na kojima trebamo biti zahvalni i odgovorno se odnositi prema njima, u obilju Allahovih, dž.š., darova najdragocjeniji dar roditeljima je dar poroda zbog kojeg roditelji duguju veliku zahvalnost Gospodaru i prema kojem imaju i veliku odgovornost, jer djeca su u isto vrijeme , i velika radost, ali i iskušenje, roditeljima te je potrebno da svoju obavezu prema njima ne zanemare.

Povodom ovih mubareka, koordinatorice Odjela za brak i porodicu ispred Mostarskog Muftijstva, profesorica Ramiza Bandić Kafadar zajedno sa koordinatoricom ispred Medžlisa IZ-e Mostar Fatimom Puce posjetile su ginekološki odjel kantonalne bolnice „Dr. Safet Mujić“ u Mostaru i darovale prvorođenu bebu u 1441. hidžretskoj godini. Ovoga puta bila je to djevojčica. Roditeljima Adnanu i Adni Kasumačić koordinatorice su zaželjele svaki hajr. Nakon darivanja bebe, predstavnice Islamske zajednice su uz ljubazno osoblje vođene glavnom sestrom Amilom Rudan-Brekalo obišle ginekološki odjel čestitajući majkama na prinovi bodreći one koje će to tek postati, uz dovu Uzvišenom Gospodaru da njihova djeca budu radost i ponos svima nama.

Da postoje i oni koji ostaju u domovini dokaz su i dva bračna para Tarik Hubana i Lamija Vuković kao i Jasmin Maksumić i Jasmina Omerika koji su prvi stupili u bračnu zajednicu u 1441.godini odazivajući se pozivu časnog Kur’ana na uspostavu bračne zajednice koji ukazuje na blagoslov koji Allah, dž.š., spušta na bračne drugove. Tim povodom su darovani od strane Odjela za brak i porodicu Medžlisa IZ-e Mostar, uz dovu Uzvišenom za sreću i bereket u braku.
Novogodisnji darovi