Centralni program u povodu obilježavanja mubarek večeri Lejletul-miradža za područje Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Mostar održan je sinoć u prepunoj Sevri hadži Hasanovoj džamiji u Donjoj Mahali. Program su asistenciju džematskog imama Jusuf-ef. Kafadarai mektepskog hora pripremili polaznici mektepske nastave, koji su tokom zimskog raspusta učestvovali u jedinstvenom edukativnom nastavnom ciklusu simboličnog naziva „Gospodaru moj, Ti znanje moje proširi“. Osnova ovog programa bile su radionice praktične primjene mektepske nastave, bazirane na pravilnom učenju Kur’ana, učenja kur’anskog teksta napamet i propisnom izvršavanju namaza.

Prigodno predavanja održao je glavni imam MIZ Mostar mr. Dino ef. Maksumić. Uz čestitke ef. Kafadaru, učenicima i njihovim roditeljima na postignutim rezultatima kazao je kako je ovaj program zapravo najilustrativniji primjer praktičnog življenja islama.

Govoreći o poukama i porukama Isra i miradža podsjetio je na propise namaza i njegovu važnost, jer je to jedan od vidova manifestiranja istinske vjere i težnje za Božijom milosti i podrškom. Apostrofirao blagodati slobode aktuelnog društveno-historijskog okvira u kojem vjernici imaju mogućnost izvršavati Božije propise bez da straha od diktatorskih režima. Potom je protumačio ajetu u kojem se upozorava na važnost percipiranja i poimanja blagodati koje Uzvišeni Allah dariva ljudima.

„Isra i miradž dolaze kao utjeha nakon iskušenja kroz koja je prošao Poslanik. I zato i mi moramo biti jedni drugima utjeha i podrška u svakodnevnom životu“, kazao je ef. Maksumić.

U tumačenjima događaja Isra i Miradža apostrofirao je blagoslovljenost zemlje oko Bejtul-makdisa, prve kible u islamu, na kojoj su živjeli mnogobrojni Božiji poslanici, gdje je s objavom dolazi melek Džibril itd.

U kontekstu aktuelne situacije u Palestini pozvao je vjernike da nastave učiti dove i moliti se za mir i spas nedužnog stanovništva koje prolazi kroz teška životna iskušenja.

Od moralnih osobina koje su u tim događajima došli do izražaja kod Muhameda a.s. izdvojio je njegovu pristupačnost, jednostavnost i otklon od oholosti kojoj su ljudi skloni nakon ostvarenih ovosvjestkih uspjeha. U tom slijedu izdvojio je i nepokolebljivost hazreti Ebu Bekra koji je uvijek i beskompromisno štitio istinu. Ovaj događaj ef. Maksumić upotrijebio je da upozori vjernike na kritičke stavove širenja vijesti po društvenim mrežama i važnosti reduciranja sadržaja koji nemaju nikakvo suštinsko značenje, odnosno koji služe za dokonu zabavu ili širenje dezinformiracija i defetizma.