Miz Mostar Zanimljivosti

Bošnjaci Bijelog Polja sjećanje na šehide ovog kraja evocirali su zajedničkim maršom od Podgorani do Turbeta u Potocima na kojem je uzelo učešća preko 200 učesnika mladih i mještana bjelopoljske kotline. Polaganjem cvijeća na spomen ploče u Livču, te učenjem fatihe na svim usputnim mjestima od Podgorani, Humi, Lišani, Livča i Potoka, učesnici su se s pijetetom prisjećali šehida i poginulih boraca Bijelog Polja i grada Mostara. Veliku podršku i ovaj put kao i prošlih godina pored institucija vlasti, privrednih subjekata, pojedinaca i udruženja dale su Pokret majki enklave Srebrenice i Bratunca koje su uzele učešća na organizaciji ove tradicionalne manifestacije.

Miz Mostar Zanimljivosti

Okupljenim kod “Turbe”u pored domaćina i organizatora Udruženja porodica šehida Bijelog Polja, JOB-a Mostar Sjever, RVI Mostar Sjever, Udruženja dobitnika ratnih priznanja Mostar Sjever i Džematskih odbora sa područja bjelopoljske kotline obratili se i predstavnice Udruženja žena „Podrinja iz Bratunca, predsjednica pokret majki enklave Srebrenica-Žepa Kada Hotić, predsjednik Udruženja Šehida Bijelog Polja Alija Šunje, kao i muftija mostarski Salem ef. Dedović. Oko 1000 posjetilaca kod turbeta velikim aplauzom nagradilo je sve govornike, učesnike marša a posebno članove dramske sekcije O. Š. Drežnica koji su izveli predstavu pod nazivom “Majke Srebrenice” gdje je bilo samo mjesta saosjećanju i suzama.

Miz Mostar Zanimljivosti

Domaćini su učesnicima dodijelili posebna priznanja, posebno udruženjima majki Srebrenice, Žepe i Bratunca kao i predstavnicima privrednika i institucija koji su dali podršku u organizaciji ove tradicionalne manifestacije. Manifestacija je završena učenjem hatma dove šehidima Bijelog Polja. Domaćini su na kraju najavili i sljedeću manifestaciju “Marš putevima pobjede-Rošca 2016” koja je planirana za 04.09.2016.