Medžlis IZ-e Mostar i mostarski džemati na svečan način dočekali su dolazak mjeseca ramazana, najčešće u radosnoj atmosferi i u svojim džamijama. Na osnovu nekoliko izvještaja iz džemata i poslanih fotografija prenosimo dijelove te atmosfere.

Predramazanski program džemata Brankovac upriličen je u Karađoz-begovoj džamiji. Program su otvorili polaznici Karađoz-begovog mekteba učenjem ašereta, prigodnih ilahija i čitanjem recitacija koje u sebi sadrže ramazanske poruke.

U svojstvu gostujućeg predavača, prisutnima se potom obratio direktor Karađoz-begove medrese, hafiz Aid Tulek. U svom prigodnom obraćanju, hafiz Tulek se prisjetio svojih sretnih dana u Karađoz-begovoj džamiji posebno kada je u njoj bila njegova hafiska dova, ali i tužnih dana kada je, uslijed pandemije, prije dvije godine džumu-namaz obavio sa svega 5 osoba u džamiji dok su u isto vrijeme ostale džematlije kucale na džamijska vrata i prozore da uđu, a nisu mogle jer su epidemiološke mjere bile takve da to nisu dozvoljavale.

“Ovo moram stalno pominjati da budemo svjesni Allahove blagodati u kojoj smo danas, da ponovo možemo klanjati i teravije 20 rekata, da nam to ne bude teret, i da možemo sve druge ibadete obaviti kako bi stekli Božiju milost.”

Hair-dovu za ramazan na kraju programa proučio je glavni imam MIZ Mostar, mr. Dino-ef. Maksumić.

Za sve prisutne džematlije bile su pripremljene razne vrste poslastica, vaktije i brošure s naslovom “Teravih-namaz u praksi Allahovog poslanika, a.s., njegovih ashaba i tabi’ina.” Riječ je o radu hfz. dr. Elvira Duranovića u kojem naučno i objektivno obrazlaže i argumentuje praksu bosansko-hercegovačkih muslimana klanjanja teravih-namaza sa 20 rekata.

U džematu Gornja Drežnica već nekoliko dana traju pripreme za dolazak najdražeg gosta Mubarek Ramazana. Nekoliko dana uoči ovog dragog mjeseca omladina našeg džemata očistila je našu džamiju, pomoćni džamijski objekat, uredila dvorište gdje su posađene ruže i cvijeće, postavili transparent i promijenili kandilje.
Danas smo našu džamiju dodatno ukrasili svijetlucavim lampicama i pripremili za zajednički doček Ramazana.
U sklopu te aktivnosti obratio se mjesni imam istakavši važnost ovakvog okupljanja prije svega radi naše djece a sve u cilju kako bi smo im uljepšali naše blagdane i kako bi u tom lijepom duhu sutra kada postanu odrasli ljudi prenosili na svoju djecu i buduće generacije. Također imam je istakao da ovo okupljanje treba svima nama. Dvije godine bili smo otuđeni jedni od drugih nije bilo druženja, programa, mevluda, iftara. Valja nam sada kad korona virus polako jenjava sve te naše divne običaje i vjerske aktivnosti povratiti i povećati na jedan viši nivo, a to je idealna prilika u mjesecu Ramazanu. Nakon kratkog obraćanja imama obradovali smo slatkišima našu djecu a za starije džematlije i omladinu priredili druženje uz kahvu u pomoćnom džamijskom objektu. Da doživljaj bude još lijepiš pobrinuo se naš džematlija Elmedin Pinjić koji je kupio Ramazanski top s kojim smo označili nastupanje ovog mubarek mjeseca i s kojim ćemo u toku Ramazan označavati početak iftara.
Naši dobri Drežnjaci dijaspore isfinansirali su večerašnje troškove zajedničkog druženja i dočeka mubarek mjeseca Ramazana. Od srca im se u svoje lično ime i u ime cijeloga džemata zahvaljujem.
Molim Allaha dž.š. da nam svima učini sretnim i berićetnim ovaj mjesec.

U džamat Podgorani Humi Prigrađani manifestacija „Ramazanu u susret“- održana je u tri naše džamije. Programima je prisustvalo 120 djece a imali su i veliku pomoć i podrška od strane roditelja.

U džemat Kočine-Masline nakon akšam-namaza uslijedilo je učenje Kur’ana (muškarci u džamiji, žene u mektebu). Prisustvovalo je oko 50 džematlija. U dvorištu je uprililen vatromen oko 20:00 sati, nakon čega su dijeljeni kolači. Pred početak teravih namaza džematski imam je i zvanično džematlijama čestitao početak mubarek mjeseca ramazana

U džematu Luka u mektebu Vrelo znanja održana je kreativna radionica posvećena ramazanu. Radionicu je otvorio Almir ef. Hondo prigodnim obraćanjem o ramazanu. Kazao je kako je sretan zbog odziva velikog broja djece na samu radionicu te istakao važnost mjeseca ramazana i ponudio je savjete kako da iskoristimo ramazan na najbolji način.
“U susret ramazanu” je radionica kojom smo poželjeli toplu dobrodošlicu našem najdražem gostu. Na radionici djeca su pravila ramazanske čestitke na kojim su bile utkane dove kako za zdravlje najmilijih tako iza mir i radost u ramazanu, te da dragi Bog primi ibadete.
Pomoć u realizaciji radionice pružile su učenice III razreda Karađoz-begove medrese. Svi učesnici radionice dobili su prigodne balone, male slatke hedije i dječiju ramazansku vaktiju gdje će bodovati svoja dobra djela u mjesecu ramazanu, a obavljen je I akšam namaza u džematu.

Klanjanjem akšam namaza i teravije u druženju sa omladinom ramazan je dočekan i u džematu Dračevice
Uz vatromet i prigodan program sa mektebskom djecom poslije aksam namaza u džematu Gnojnice smo obilježeno je nastupanje mubarek mjeseca ramazana.

Doček Ramazana u džamiji na Carini je realizovan pred akšam namaz. Džematlije, djeca i roditelji su pripremili halvu, slatkiše, kolače, sokove… Ramazan je dočekan uz ugodan muhabet, razgovor, osmijeh i graju djece svečano. Na kraju su svi klanjali akšam namaz.

U džamiji u Donjoj Drežnici organiziran je doček ramazana. Odziv je bio dobar, bilo je oko 50 prisutnih na dočeku, isto toliko i na teraviji. Prisutnima su podijeljeni halva, slatkiši i sokovi. Kratko im se obratio mjesni imam. A ramazan je dočekan i vatrometom.

U džematu Kutilivač povodom nastupanja mubarek mjeseca Ramazana na akšam namazu okupio se veliki broj džematlija.Poseban ton ovome dočeku dala su djeca vrtića Zem-Zem kao i polaznici mektebske nastave. Poslije akšam namaza upriličen je vatromet te druženje djece, omladine i odraslih džematlija u džamijskim prostorijama. Organizirana je i podjela pakovanja hurmi i drugih ramazanskih poklona džematlijama (Zalik).

Ramazan u Mostaru