Nakon dvogodišnje pauze prouzrokovane korona virusom džemat Zalik sinoć je nastavio sa organizacijom tribina glavnih imama s područja mostarskog muftijstva. Na sedmoj po redu tribini u džamiji „Bosanski mudažhidi“ o historijatu, kontinuitetu i izazovima Medžlisa IZ-e Prozor govorio je glavni imam Safet ef. Pozder.

U uvodnim razmatranjima ef. Pozder iznio je statističke podatke o strukturi stanovništva u Prozoru počevši od popisa 1991.godine, broju džematu, broju vjerskih objekata i opsegu organiziranja mektepske nastave. Apostrofirao je činjenice o privrednim potencijalima općine, njihove varijabilne tretmane nadležnih, vlasti napomenuvši kako potencijali ove općine nisu iskorištene. Govoreći o posljedicama agresije na Prozor ef. Pozder je sa žaljenjem konstatovao da Bošnjaci iz Prozora još uvijek tragaju za pedeset osoba za čiju se sudbinu ni dan-danas ništa ne zna, među kojima je i imam Hamed ef. Hero. „Najviše nas zabrinjava i boli što o tome gotovo više niko i ne govori“, kazao je ef. Pozder. Na tribini je iznio i precizne podatke i pojedinosti o procesima obnovu porušene vjerske infrastrukture. „Bili su to vrlo izazovni zadaci jer smo pored obnove porodičnih imama krenuli i sa obnovom džamija. Kada sam došao na funkciju glavnog imama imali smo pet džamija u lošem stanju danas ih imamo petnaest. Nekad smo imali taj entuzijazam koji nas je nosio jačim intenzitetom pa smo uradili i što smo mogli i što nismo, i što smo planirali i što nismo. Sada dolazimo u fazu da se pitamo kako to sve održavati, na tako mali broj ljudi. Iako imamo zebnju ipak smo optimisti jer na nama je da se staramo i da o tome vodimo brigu“, kazao je ef. Pozder.

Kao poseban izazov izdvojio je slučaj džamije u Lizopercima koja je proglašena nacionalnim spomenikom što im otežava konkretne mjere zaštite, jer se bez saglasnoti Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika „ni ekser ne mogu zakucati“, a na džamije, s vremena na vrijeme, treba provesti mjere zaštite kako bi ona bila u punoj funkciji. „Neko bi se podičio da je džamija nacionalni spomenik. Međutim sad imamo problem, zid pukao, krov, džamija je pokrivena pločama u starom izvornom obliku. Obratimo se Komisiji za nacionalne spomenike i dobijemo odgovor da nisu nadležni. Tako smo ušli u jedna proces koji naše džematlije čini nezadovoljnim. Ne znamo na čemu smo i šta nam je raditi“, napomenuo je f. Pozder.
Kao izazove s kojima se suočavaju u svakodnevnom radu je nesigurna ekonomska, društveno politička situacija u kojoj se ljudi radije odlučuju na odlazak u inostranstvo već u pokretanje vlastitih biznisa i plasman proizvoda. „S kim god mlađim razgovaramo ili čeka papire ili „ganja papire. Svi su u nekoj nadi da je tamo negdje bolje već ovdje. I vrlo je teško tim ljudima reći nemoj ići i vrlo teško im je objasniti razloge. Generalno je prisutan taj trend. Osnovna škola sada ima samo 117 đaka, a unazad nekoliko godina bilo ih je preko 250. Taj broj se stalno osipa“, kazao je ef. Pozder.

Govoreći o finansijskim izazovima s kojima se suočavaju u Prozoru napomeno je da glavninu prihoda prikupe po osnovu članarine. Za razliku od drugih medžlisa u Hercegovni Medžlis IZ-e Prozor ima godišnju donaciju i od strane općinskih vlasti. Iznos doniranih sredstava, dodao je možda bi mogao biti i veći, no oni su općini zahvalni na takvoj vrsti tretmana. U završnim opažanjima ef. Pozder je apelirao na subkulturanu pojavu da se mladići i djevojke iz njemu nerazumljivih razloga teško odlučuju na brak i zasnivanje porodice. „Uz sve izazove s kojima se suočavamo mogu reći da je Prozor lijepa sredina i da se za nju vrijedi boriti“, poručio je ef. Pozder.